perjantai 6. huhtikuuta 2012

painonhallinnasta


Satuin löytämään Jukka Harjun mielenkiintoisen artikkelin missä oli todella hyvin tiivistetty se mihin minunkin "terveysfilosofiani" perustuu painonhallinnassa. Sitä, miksi Ph-tasapaino ja detox ovat elimistömme hyvinvoinnin perusta.
(Olen lyhentänyt alkuperäistä artikkelia, joka löytyy täältä, kuva: http://bloomnaturalhealth.wordpress.com/2011/04/22/why-detox)

Katsaus tämänhetkisiin viiteen suureen painonhallinnan linjaan:

1. linja: Kalorit
Perusta
Energian säilymisen laki. Kaloreilla mitataan ruuan sisältämää perinteisesti mitattavissa olevaa energiaa. Jos saanti on korkeampi kuin kulutus, elimistö varastoi ylimääräisen ja tästä johtuu mm. rasvan kertyminen. Asetelma on hyvin yksinkertainen ja siksi helppo omaksua. Tämän vuoksi tämä on paljon käytetty ja tietenkin pitkään vallalla ollut käsitys ravitsemustieteessä ja käytännön toiminnassa.
Haaste
Kulutuksen arviointi on hyvin hankalaa, sillä siihen vaikuttaa niin monta asiaa ja useat niistä eivät ole millään mitattavissa. Tarkoitan siis esimerkiksi ruuansulatusta, ravinteiden imeytymistä, aineenvaihdunnan nopeutta, polttojätteiden määrää ja poistonopeutta sekä rasva- ja sokeriaineenvaihduntaa. Toiseksi tämä malli ei ota huomioon ruuan laadun vaikutusta laisinkaan.
Yksinkertaisimmillaan tämä laskentamalli ei erottele esimerkiksi mitä eroa on hiilihydraattien ja proteiinien vaikutuksella kehon hormonituotantoon, puhumattakaan entsyymituotannosta, mikroravinteiden vaikutuksesta energiantuotannon hyötysuhteisiin ja ruuan muodon vaikutuksesta sen sulamiseen ja esimerkiksi suoliston kuntoon. Myöskään yksilöllisiä eroja ei huomioida.
Sovellus
Silloin kun valmistaudutaan esimerkiksi kisoihin tai muuten halutaan todella kireäksi, voi olla kätevä asettaa ruuan määrälle lähtötason laskemalla juuri kalorit. Tapa on nopea ja yksinkertainen ja se mahdollistaa suunnitellut kalorivaihtelut. Tähän ei enää nykytiedon valossa kannata ehkä ensimmäiseksi ryhtyä vaan neljä seuraavaa asiaa kannattaa laittaa ensin kuntoon.
Pelkästään energian määrää laskemalla saadaan rasva palamaan varmasti ja näinhän on jo pitkään toimittu. Tämä ajattelutapa näkyy kuitenkin yhteiskunnassamme mm. siinä että meistä yli 60 % on ylipainoisia. Voidaan siis kysyä, että toimiiko tämä menetelmä käytännössä? Tuloksena on jojoilu ja 80 % laihduttaneista palaa samoihin mittoihin.


2. linja: Insuliini, karppaus
Perusta
Aina kun vereen tulee sokeria, elimistö erittää insuliinia jonka tehtävä on mm. kuljettaa sokeri verestä sitä tarvitseville soluille. Samalla jos solujen ja maksan varastot ovat täynnä, sokeri muutetaan rasvaksi ja varastoidaan rasvasoluihin.
Pitämällä verensokeri mahdollisimman tasaisena saadaan insuliinin määrää tasoitettua ja sokeria ei tarvitse muuttaa rasvaksi. Lisäksi tasainen verensokeri pitää hiilihydraattipitoisen ruuan mielihalut loitolla, energiantuotannon vilkkaana ja mahdollistaa paremman rasvankäytön energiana. Tämä tehostaa paitsi rasvanpolttoa lisää myös kehon kestävyyttä liikunta suorituksissa. Suuri hyöty on myös insuliinin tehon parempana säilymisenä.
Sokerin minimointihan oli yksi niistä asioista mikä yleisesti hyväksytään lähes kaikissa painonhallintaleireissä. Esimerkiksi Antti Heikkilän opastuksessa tämäntyyppisellä ruokavaliolla on saatu kehoa tasapainotettua jopa niin paljon, että diabeteslääkitystä on voitu vähentää.
Urheilijoille tämän tyyppinen dietti on ollut arkipäivää pitkään, varsinkin voimailu puolella. Se voidaan kuitenkin jo nyt sanoa, että hiilihydraattitankkaukset voidaan jättää 2000 – luvun ensimmäiselle vuosikymmenelle. Uudet tuulet puhaltavat, koska nyt me tiedämme miten keho saadaan tuottamaan energiaa ja puskuroimaan happoja paljon tehokkaammin…

Haaste
Tämä metodi ottaa jo huomioon ruuan laatua erottelemalla makroravinteiden erot ja huomioimalla kehon toimintaa. Ensimmäisillä kerroilla hiilihydraattien vähentäminen saattaa aiheuttaa väsymystä, se kuitenkin kääntyy usein vireydeksi viimeistään siinä tapauksessa, kun sokerit tasoittuvat ja kehon rasva-aineenvaihdunta paranee.
Tämä metodi ei ota huomioon sinänsä mikroravinteiden laatua ja määrää, yksilöllisiä eroja, eikä huomioi muiden elämäntapojen edellyttämää hiilihydraatin tarvetta. Toinen suuri haaste tällä metodilla on mm. elimistön happamoituminen, joka käsitellään seuraavaksi kohdassa pH.
Sovellus
Hiilihydraattitietoinen syöminen on ollut oikeastaan se vallalla oleva ja toimivin metodi tietoisten ihmisten parissa jo kymmenisen vuotta. Tämä metodi on eittämättä toiminut todella hyvin ja tuo yleensä aina parempia tuloksia, kuin perinteinen lautasmalli ja pelkkä kalorien laskeminen.
Hiilihydraatin liikasaanti on suuri ongelma ja tämän metodin opit kannattaa todellakin sisällyttää omaan toimintaan. Tasaiset insuliinit ovat edellytys terveydelle ja pitkälle iälle. Jos haluat olla terve ja pitää kehon rasvamäärän kurissa, jätä sokerit pois ja ota tarvittavat hiilihydraatit mahdollisimman laadukkaista lähteistä


3. linja: pH
Perusta:
Elimistön happo-emästasapaino on sekin jo vanhaa tietoa. Pinnalle ja suuren yleisön tietoisuuteen se on noussut enemmän aivan parina viime vuotena mm. tohtori ja mikrobiologi Robert Yongin vanavedessä.
Aiheesta on englanniksi kymmeniä ja kymmeniä tutkimuksia ja kirjoja. Aihe on esitelty myös jo toisen asteen liikunta-alan koulutuksessa ihmisen biologiassa. Syy miksi tätä ei ole enemmän huomioitu, on uskomus, että pH-taso ei sinänsä vaikuta esim. rasvan kertymiseen.
Koulubiologian mukaan keho huolehtii veren pH:sta eikä siihen vaikuta mikään ulkoinen. Mikroskoopit ovat kuitenkin kehittyneet niin paljon, että voimme tarkistaa asian. Suomessakin on jo mahdollisuus käydä elävän veren analyysissä ja katsoa onko happoja kertynyt vereen.
Elävän veren analyysi on hyvin mielenkiintoinen ja tämä ”uusi biologia”osoittaa, että itse asiassa pH:lla on ratkaiseva vaikutus mm. rasvan kertymiseen ja tietenkin myös terveyteen ja vireyteen. Tämä (ja detox) myös selittää tyypilliset painon heittelyt, eli miksi rasva tulee takaisin kun se kerran on poltettu.
Veren pH on optimitilanteessa 7,365 ja keho huolehtii siitä mm. siirtämällä tarvittaessa emäksistä materiaalia vereen (mm. kalsiumia luista ja magnesiumia lihaksista) ja kuljettamalla verestä happoja pois luonnollisia teitä virtsan kautta.
Oletus, että keho poistaa kaiken hapon on osoittautunut vääräksi. Verikuvat näyttävät, että happoja kertyy kehoon helposti. Keho varastoi ylimääräisiä happoja mm. rasvasoluihin ja siksi niitä tarvitaan. Jos taas keho on lievästi emäksinen, kuten optimitilanteessa, se ei tarvitse rasvasoluja happojen varastopaikaksi. Eli rasvasolut ovat paitsi ylimääräisen energian, myös ylimääräisten happojen varasto. Jos varastot tyhjätään ”väkisin” laskemalla vain kalorit alas, keho happamoituu ja joutuu keräämään rasvat jossain vaiheessa takaisin. Keho myös näyttää huuhtovan suuren määrän kalsiumia luista ylläpitääkseen veren emäksisen pH:n. Tästä on luonnollisena seurauksena luiden heikentyminen.
Googlaapa netistä tieto missä maailman maista on eniten osteoporoosia. Etsi sitten tieto missä juodaan eniten maitoa. Pohdi tätä logiikkaa hetki itseksesi.
Haaste
Ph -dietti sellaisenaan ei ota huomioon juuri mitään muuta kehoon liittyvää tasapainotilaa. Lisäksi ruokaohjeet ovat hyvin äärimmäisiä ja välillä yksipuolisia. Dietti ei puhu yliemäksisyydestä, eikä Yongin teoria ota juurikaan huomioon ravinnosta saatavien mineraalien vaikutusta pH -tasapainoon.
Sovellus
Yongin elävänveren kuva ja uusi biologia ovat todella high end -tiedettä ja siitä kannattaa ehdottomasti napata käyttöön useampikin asia. Kun keho pysyy emäksisenä, on paljon helpompi polttaa rasvaa, sillä keho ei vastusta sitä. Tämän lisäksi vireys ja terveys pysyvät parempina, eikä keholla ole tarvetta kerätä ylimääräistä rasvaa takaisin painonpudotuksen jälkeen.
Käytännössä kalsium ja magnesiumrikkaiden ruokien (huom. maito ei itse asiassa ole kalsiumrikas ruoka) ja lehtivihreän tankkaaminen auttaa kehon pH -tasapainon ylläpitämisessä. Syö siis paljon vihreää, siitä lehmäkin kalsiuminsa saa.

4. linja: Rasvanpolttosyke
Perusta
Kun syke on 60–70 % maksimista, suhteellisesti suurin osa energiasta palaa rasvoista. Lisäksi tyhjällä vatsalla, tai oikeastaan tyhjillä hiilarivarastoilla tehty aerobinen pakottaa kehon polttamaan rasvaa.
Haaste
Vaikutus on suhteellisen pieni ja on helppo kääntää se syömällä vähän liikaa hiilihydraattia. Tyhjällä vatsalla tehty aerobinen harjoitus voi kääntyä itseään vastaan, jos se tehdään liian pitkänä tai huonoissa neste- ja mineraalivarastoissa, eli keho menee nopeasti kataboliseen tilaan.
Sovellus
60–70 % teho aerobinen harjoitus todellakin opettaa kehoa polttamaan rasvaa, eli se on hyödyllistä. Lisäksi hapen määrä lisääntyy, veri puhdistuu ja palautuminen nopeutuu. Eli kevyestä aerobisesta on paljon hyötyä, vaikka sana rasvanpolttosyke voitaisiin jo haudata.
Pidä huolta, että tyhjällä vatsalla tehdyt harjoitukset ovat maksimissaan 45min. pitkiä ja että olet juonut hyvin. Harrasta hyötyliikuntaa aina kun mahdollista.

5. linja: Detox
Perusta
Keho poistaa sinne kertyviä jätteitä, kemikaaleja ja toksiineja. Nykymaailmassa kuormitus on kuitenkin niin suuri, että keho ei ehdi poistamaan kaikkea ylimääräistä.
Periaate on samansuuntainen kuin pH:ssa, mutta paljon laajempi. On myös paljon muuta ylimääräistä kuin happoja. Syömme kemikaaleja, torjunta-aineita, pakokaasuja, väriaineita, aspartaamia yms., jotka kehon on poistettava. Jos keho poistaa 100 yksikköä ja sisään laitetaan 120, niin ala-aste matematiikallakin ymmärtää, että homma ei toimi. Ylimääräinen varastoidaan rasvasoluihin.
Haaste
Detox ajattelu kuulostaa hippien touhulta, joten eihän siihen voi moderni ihminen perehtyä.
Sovellus
Emme enää voi ummistaa silmiä tältä asialta. Varsinkaan ne, jotka haluavat olla terveenä. Esimerkiksi huippu-urheilijoiden henkilökohtainen valmentaja Samuli Perälä valmentaa nykyään ajattelutavalla, jossa otetaan huomioon kaiken muun lisäksi ravinnon laatu, eli mikro- ja fytoravinteiden määrä ja samalla mahdollisimman puhdas ruoka.
Monet naiset ovat muuten huomanneet, että puhdistaessa ruokavaliota selluliitti saattaa siletä. Selluliitti on rasvakudosta, jossa on ”jotain vikaa” tai hienosti sanottuna inaktiivista rasvakudosta.
Kannattaa silti miettiä, että miksei sitä kokeilisi? Jos selluliitti on inaktiivia rasvakudosta eli aineenvaihdunnallisesti jotenkin erilaista ja uusi biologia sanoo, että rasvasolut muuttuvat kehon puhdistuessa, niin onhan tämä aivan loogista. Ja jos tämä vielä toimii kerran käytännössä, niin eikös se ole ihan mukavaa?

Newaysin tuotteet ovat erinomaisia sekä Ph-tasapainottamiseen että Detox- kuurin toteuttamiseen. Loistava mineraalivalmiste, "viherjauhe" ja muut laadukkaat ravintolisät sekä hygienia-, puhdistustuotteet ja meikit vähentämään kehoamme kuormittavaa kemikaalilastia.



Olemme aloittamassa detox-ryhmän,
jossa monella on tavoitteena painon pudotus
mutta myös elimistön puhdistaminen.
Tulen kertomaan blogissani
tuntemuksia ja tuloksia kuuristamme:)